Design

Talea taproom interiors draw inspiration from West Village history

Advertisement: Click here to learn how to Generate Art From Text

New York’s Alda Ly Architecture created a taproom specifically for female-owned and veteran-owned businesses. Then, you can also find out more about the following:Talea of the city West VillageA neighbourhood that includes a place where groups can “scheme”.

Talea West VillageThis is the third location of the beer company and its first Manhattan location.

The colourful bar anchors the main dining area and drinking area of the Talea taproom in West Village.

The space is housed in a 1920s-era building on Christopher Street. This iconic thoroughfare is home to a number of landmarks, businesses and historical spaces associated with LGBTQ+ rights.

Alda Ly Architecture said: “This new taproom in Christopher Street reclaims masculine identity as a West Village saloon, while celebrating voices of women and LGBTQ+ community in the Village. Talea’s popular sours are served in a vibrant, elevated space.”ALA).

Bar with built-in seating on the left and counter on the right
The bright colors chosen by ALA include yellow for tiles, red for dining chairs and green seat backs

The main space, which is flooded with natural lighting thanks to large windows along its street facade, is anchored by an angled white quartz countertop with a purple front.

Behind, a yellow-tiled partition is mounted with a number of beer taps. Glassware and cans on shelves are displayed above.

View towards an exposed brick wall with seating in front
Exposed bricks and stones suggest a saloon style aesthetic

The bar is lit up by pendants made from Junit oak Schneid StudioBrass Dottie sconces Visual ComfortAround the perimeter, there are mountings.

Alda Ly, ALA’s founder, said: “We opened up space to provide as many open areas for the front dining area and brought the bar to the front and centre of the room to highlight the taps and their extensive selection beers.”

Dining area and bar counter with street windows behind
The taproom was created to celebrate the West Village’s important role in LGBTQ+ History.

“We wanted it to be a welcoming beacon of light for everyone in the neighbourhood,” she added.

The other side has built-in, stained oak seating and small circular tables against an exposed brickwall.

Brick-wrapped room with a skylight over a large table
The Revolution Room is behind the bar, and is designed for larger groups.

Scroll dining chairs in pale green with muted red backrests. Industry WestContinue the interior’s vibrant colour palette. This is echoed by the artworks displayed on the wall.

Marissa Feddema, ALA’s project director, said that it was important to capture the spirit and warmth of Talea by creating a space which felt both elevated and warm.

The Revolution Room is a smaller, more intimate space, located past the bar. The team says that this room was designed for small groups of 8 to 10 people who can “plan, hang out and gather”.

A large table is located below a NuuraThe Miira 8 oval chandelier is suspended from a skylight. More brickwork is exposed, adding to the saloon feel.

Dimly lit room with dark walls and colourful furniture
The Snug at the rear is a cozy space furnished in jewel-tone pieces

Further back still, patrons will find the Snug – a much darker and cosier room decorated with jewel-toned furniture, navy limewash painted walls and a vintage fireplace mantle.

The moody bathroom walls are decorated with photos of prominent local residents, including gender activists over the years. These images highlight the importance of this neighbourhood to the LGBTQ+ communities.

Bathroom with dark blue tiles, paintings on the walls and an oval mirror above a sink
In the moody bathrooms, you can see images of local residents and gender activists.

The West Village is a bustling area with many bars and restaurants. Cecchi’sCasual cocktail bars like Donna.

ALA has designed the Union Square area in the vicinity. Interior for a Doctor’s Office and ClinicWith earthy and cosy details

The photography is by Brooke Holm.


Project Credits:

Architect and interior designer ALA (Alda Ly, Marissa Feddema, Sheridan Treadwell, Marlee Anderson)
MEP engineer: Tan Engineering
General Contractor: Aerial Design & Build

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *